Kasteel Ter Ham tot 2113 in erfpacht van Optimum C

Persmededeling dinsdag 18 september 2018

ERFPACHT KASTEEL TER HAM VAN 50 NAAR 99 JAAR VOOR OPTIMUM C

Optimum C vzw, sedert 2014 al erfpachthouder van Kasteel Ter Ham in Steenokkerzeel, sloot eerder deze maand een nieuwe erfpacht af met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Daarin werd de duur van de overeenkomst verlengd van 50 naar 99 jaar. Sedert 2014 is de 15de-eeuwse waterburcht met slotgracht de thuisbasis van Optimum C, een expertisecentrum voor professionals in de zorg. Het kasteel wordt ook deel of volledig gehuurd voor zakelijke events.

PMV treedt ter zake op onder de vlag van de Vlaamse Erfgoedkluis, haar investeringsinstrument dat actief bijdraagt aan het veiligstellen van onroerend erfgoed in Vlaanderen voor toekomstige generaties en anderen ondersteunt met vergelijkbare ambities.

De verlengde erfpacht is een positief gegeven voor zowel de lange termijn ambities van zorgexpert Optimum C als voor de ontwikkelingen die gepland zijn op het domein. “Vanzelfsprekend zijn we ook erg vereerd met de herbevestiging van het vertrouwen dat de overheid in ons als erfpachter stelt, “ aldus Michel Vanstallen, CEO van Dorian Groep waartoe Optimum C behoort. “We dragen goed zorg voor dit prachtige kasteel. Met mooie toekomstplannen voor het hele domein willen we in de toekomst nog meer mensen laten genieten van Ter Ham.”

Ook burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon is tevreden met de beslissing: “Ik kan alleen maar blij zijn dat de toekomst van het kasteel verlengd wordt tot 99 jaar. Het kasteel blijft immers een belangrijke (gezichts)waarde hebben voor ons dorp.

Terug bewoning op het domein

Waar vroeger stallingen stonden, start dit najaar de bouw van  een kleinschalig project van assistentiewoningen (met zicht op het kasteel). De assistentiewoningen worden ontwikkeld en verkocht door Imoya, een zusterbedrijf van Optimum C. De zorg- en dienstverlening zal gebeuren vanuit het kasteel, door Optimum C. Deze ontwikkeling moet, samen met de geplande werken aan het domein en de vijvers door de Vlaamse overheid en de gemeente Steenokkerzeel, het domein rond Kasteel Ter Ham een mooie, nieuwe toekomst geven.

Lees meer over de geschiedenis en de verschillende eigenaars van Kasteel Ter Ham op https://www.kasteelterham.be/geschiedenis